Druivensoorten

Barbera
De Barbera druif is een parel uit Noord-Italië die heerlijke, wereldberoemde wijnen voortbrengt. De druif geeft donkere, fruitige en vaak volle wijnen. De Barbera geeft een fruitige, volle, rode wijn met diepe kleur en gematigde tannine. (aroma : kersen, bramen, frambozen, pruimen, rood fruit)
La Venga, Rosa di Notte (Montonale)

Blauer Portugieser
De Blauer Portugieser is een Oostenrijkse blauwe druivensoort met een lage zuurgraad. Deze druif kent een vroege bloei en een late oogst en dat maakt deze druif in beide gevallen gevoelig voor nachtvorst. In de meer zuidelijke gebieden van het aanplantgebied wordt de Blauer Portugieser vroeg geoogst, omdat de druif mede door zijn dunne schil gevoelig is voor Botrytis.
Waar de wijn ook gemaakt wordt, meestal heeft hij een lichte kleur, is zacht en in het algemeen van een lichte kwaliteit. Vanwege het lage pigmentgehalte wordt een belangrijk gedeelte gebruikt om er rosé van te maken.
Rubin Rote (Laurer)
Cabernet Sauvignon
De meest edele druif in de hele wereld die zorgt voor een diep gekleurde rode tannine rijke wijn. Je ziet vanuit alle windstreken fantastische wijnen die de naam van deze druif dragen. Het is een langzaam rijpende druif (aroma: asperges, bessen, cederhout, chocolade, eucalyptus, gras, hooigeur, kersen, moerbeien, munt, paprika, potloodslijpsel, sigarendoos, stal, tabak, zwarte bessen)
La Conta (Montonale)

Chardonnay
Staat bekend als het lievelingetje van menig wijnbouwer, -maker en -liefhebber. De druiven groeien praktisch overal en worden niet snel ziek. Geeft een medium tot krachtige witte wijn met een vrij lage zuurgraad in houtgerijpte chardonnays en medium voor wijnen die niet op hout gerijpt zijn. Regio speelt ook een rol bij zuurgraad (laag in warme regio’s en medium in koelere klimaten).
(aroma: appel, peer, mango, ananas, kruiden, bloemig en vanille, karamel voor houtgerijpt)
Handcrafted (Laurer)
Corvina Veronese
Corvina Veronese is een blauwe druivensoort, die voorkomt in het noordoosten van Italië in de provincie Veneto. Deze druif vindt zijn oorsprong in Kroatië en is daar (nog steeds) bekend onder de naam Hrvatica. De druiven zijn klein en hebben een dikke schil, waardoor er enige bescherming is tegen schimmel en rot. Veel kleurpigmenten zijn niet aanwezig en het ontbreekt deze soort ook aan een grote hoeveelheid tannine, waardoor veelal lichte wijnen worden geproduceerd die jong gedronken kunnen worden. De Corvina is op zijn best als hij wordt gebruikt voor recioto-wijnen. Recioto is het proces waarbij de druiven nadat ze zijn geplukt voor een aantal dagen op rieten matten worden gelegd en er zodoende geconcentreerder sap wordt verkregen, doordat overtollig sap verdampt. (aroma: amandel, kersen en ander rood fruit) 
Sant'Urbano Classico Superiore, Sant'Urbano Amarone Classico, Recioto La Roggia (Speri),
Ripasso, Amarone della Valpatena (Bertani)
Gropello
De Groppello is een authentieke druif uit het Valtènesi gebied aan het Lago di Garda. Het gebied vormt een overgangszone tussen Brescia en de westkant van het meer. Bekende plaatsen zijn Padenghe sul Garda, Moniga, Manerba del Garda en San Felice del Benaco. De hoogstgelegen wijngaarden en de minerale bodems zijn bijzonder geschikt voor de Groppello. De naam Groppello is afkomstig van 'denneappel'. (aroma: amandel, bloemen,citrus, veenbessen)
Rosa di Notte (Montonale)

Grüner Veltliner
De grüner veltliner groeit in een compacte, langwerpige tros en heeft bladeren met diepe inkepingen, is sterk en levert van nature veel druiven. Te hoge opbrengsten geven karakterloze, laffe wijnen, maar wie de groei beperkt, oogst druiven met bijzondere kwaliteiten. Een van de kenmerken van de grüner is dat hij laat rijpt. Laat rijpende druiven hebben doorgaans een warme herfst nodig om zich volledig te ontwikkelen. Een goede grüner veltlineroogst betekent: rijpe, suikerrijke druiven met flinke, zachte zuren. (aroma: appel, peer, ananas, nectarine, peper)
Weinviertel DAC classic, Riede Altenberg, Julian, Selection, Grand Reserve (Laurer)

Marzemino
De Marzemino druif komt uit Noord-Italië. Marzemino geeft rijpe rode wijnen met groene zuren en pittig kersenfruit in de smaak. Ze worden jong gedronken en kunnen licht mousserend zijn.
Trentino is de regio waar de Marzemino vandaan komt, maar zijn ook te vinden naburige regio's als Lombardije of Veneto. In deze regio’s worden ze vaker gebruikt om te mengen. Bijvoorbeeld met Sangiovese, Gropello of Merlot.
La Venga, Rosa di Notte (Montonale) 
Merlot
Deze druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon. De druif heeft van nature weinig zuren. Merlot bevat minder kleurstof en minder tannine dan cabernet sauvignon, en wordt vaak gebruikt om de cabernet sauvignon te verzachten. 
De druiven zijn vroegrijp en worden van alle blauwe druiven als eerste geoogst. Deze snelle rijping van de merlot is ideaal in gebieden met een koeler klimaat. Merlot die heeft kunnen rijpen in eiken vaten kan heel lang bewaard worden. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
(aroma: zwarte bes, blauwe bosbes, braambes, pruim, zoethout, zwarte bessen, koffie, truffel).
La Conta (Montonale), Merlot Reserve (Laurer), Ripasso (Bertani)

Molinaro
Molinara is een rode Italiaanse wijndruif die vanaf 2010 595 hectare plantgrond in Italië vertegenwoordigde, bijna uitsluitend in de regio Veneto. Het voegt zuurgraad toe aan de wijnen van de regio's Valpolicella en Bardolino.
Sant'Urbano Classico Superiore, Sant'Urbano Amarone Classico (Speri)
Montepulciano
De montepulciano-druif is de op één na meest geplante druif in Italië. De druif wordt verwerkt in diverse wijnen, maar de bekendste daarvan is toch wel de Montepulciano d’Abruzzo, uit de gelijknamige regio Abruzzo. Montepulciano geeft een donkerrode, bijna zwarte wijn die een ronde smaak heeft met soepele tannine en een lange, kruidige afdronk. (aroma: rood fruit, kruiden, vanille, hout)
Lyricus (Colonnara)

Muskateller
De muskaatdruif is een druif die vooral gebruikt wordt voor witte zoete muskaatwijnen. Er zijn 200 verschillende soorten muskaatdruiven. De meeste zijn ambergeel of groengeel en hebben een ovale vorm. Het vruchtvlees is in het algemeen knapperig en heeft een nootmuskaatachtige, vaak zoete smaak. De oogst vindt plaats tussen juli en oktober.
De muskaatdruif stamt waarschijnlijk uit Turkije en werd in de Romeinse tijd over het Middellandse zeegebied verspreid. De muskaatdruif is een van de meest delicate druivenrassen. Ze vallen op door hun frisheid en aromatische smaak. Droge Muscats/Muskateller uit streken zoals de Elzas, Pfalz en Oostenrijk hebben goede rassen.  Andere namen voor deze druivensoort zijn in het Spaans, Italiaans en Duits Moscatel, Moscato en Muskateller.
Gelber Muskateller (Laurer)
Petit Verdot
De petit verdot is een blauwe druivensoort die tot de beste van de wereld behoort. De druif heeft een dikke schil, is zeer klein en heeft een laag rendement. Dit wanneer de druif al rendement levert want doordat de druif erg laat rijpt, gebeurt het regelmatig dat deze niet tot volle wasdom komt. Qua smaak lijkt de druif op de syrah: kruidig, vol en complex. De druif heeft veel tannine's waardoor de wijnen waarin deze druif verwerkt is vaak een lange bewaartijd hebben. Volgens kenners kan de druif bij het maken van een topwijn het verschil maken tussen fantastisch en fabuleus. 
Rosa del Lago, Nero del Lago, Mulinero (Malavasi)
Riesling
Ruik je een glas riesling, dan stuiven de intense, fruitige aroma's je tegemoet. De smaak van riesling varieert van strakdroog tot volzoet, met altijd duidelijk waarneembare fijne zuren. (aroma: van limoen, (minder gerijpt) naar abrikoos (meer gerijpt)
Mitterberg (Laurer)

Rondinella 
Rondinella is een Italiaanse wijndruiven ras. Bijna het gehele wereldwijde areaal ligt in de regio Veneto in Noord-Italië, en de druiven worden gebruikt in wijnen uit de wijnregio's Valpolicella en Bardolino. Rondinella verschijnt altijd in deze wijnen vermengd met Corvina, als een secundair bestanddeel samen met Corvinone en Molinara. De druif heeft nogal neutrale smaken, maar wordt door telers begunstigd vanwege zijn productieve opbrengsten. De wijnstok is zeer resistent tegen druivenziekte en produceert druiven die, hoewel ze niet noodzakelijkerwijs een hoog suikergehalte hebben, goed uitdrogen voor gebruik bij de productie van Valpolicella-strowijnstijlen zoals Recioto en Amarone.
Sant'Urbano Classico Superiore, Sant'Urbano Amarone Classico, Recioto La Roggia (Speri), Ripasso, Amarone della Valpatena (Bertani)
Sangiovese
Belangrijkste blauwe druif in Italië. Er worden uiteenlopende wijnen van gemaakt zoals: Chianti, Vino Novello en Brunello di Montalcino. Het is een langzaam rijpende druif, die ook is aangeplant in Californië bij Sonoma, Atlas peak en Beringer. (aroma: iris, kersen, viooltjes, zwarte bessen).
Lyricus (Colonnara), Rosa di Notte (Montonale)

Sauvignon Blanc
Sauvignon blanc, wat ‘wilde witte’ betekent, is één van de meest populaire druivenrassen ter wereld. Een knisperend frisse druif met typische geur van gras en kruisbessen. Met een medium tot hoge zuurgraad en weinig suikers is dit een ultieme verfrissende witte wijn. (aroma: citrus, groene appel, passievrucht, perzik, kruisbes, gras, dragon, limoengras,, mineralen)
Grassnitzberg (Skoff)

Turbiana/Trebbiano di Lugana
Trebbiano di soave (of trebbiano di lugana) is een wit druivenras uit Lombardije. Veel producenten gebruiken tegenwoordig het synoniem turbiana om verwarring te vermijden met de kwalitatief minder goede druif trebbiano di toscana. DNA-onderzoek in 2008 heeft uitgewezen dat dit ras identiek is aan verdicchio bianco uit de Marken. Dit ras floreert, zoals de naam ook aangeeft, in Lombardije en Veneto ten zuiden van het Gardameer, binnen de herkomstbenaming DOC Lugana.
Dus:
Turbiana = trebbiano di soave / trebbiano di lugana = verdicchio
Trebbiano = trebbiano toscano = ugni blanc
(aroma: appel, rijpe peer, imoen, perzik, tijm, oregano en een zacht pepertje).
Montunal, Orestilla (Montonale), Camilla, San Giacomo (Malavasi)

Verdicchio
De Verdicchio is een witte druivensoort die bijna uitsluitend wordt geteeld in de Marken, een regio in het midden van Italië, aan de Adriatische zee. In mindere mate komt de druif voor in naburige regio’s, zoals Romagna, Umbrië, Abruzzo en Sardinië. Buiten de Marken regio verliest de Verdicchio zijn beste kwaliteiten en is hij minder succesvol. De naam Verdicchio is afgeleid van de kleur van de druif, “verde” betekent groen. De Verdicchio wijn heeft een lichte geel/groene kleur.
De Verdicchio is de hoofddruif achter twee DOC wijnproductie gebieden in de Marken. De belangrijkste teelgebieden zijn de kastelen van Jesi in de provincie Ancona en Matelica in de provincie Macerata. Witte wijn van de Verdicchio behoort tot de beste witte wijnen van Italië. Door het hoge natuurlijk totaal zuurgehalte is de Verdicchio ook bijzonder geschikt voor de productie van natuurlijk sprankelende, mousserende wijn. Het is een van de eerste mousserende wijnen van Italië.
Cuprese, Passerina, Brut Spumante, Sanctorum (Colonnara)
Weiβburgunder
In Duitsland en Oostenrijk wordt de benaming Weißburgunder gebruikt maar in andere delen wordt deze druif ook wel Pinot Blanc genoemd. De druif is redelijk goed bestand tegen plantenziekten en nachtvorst. Grond, klimaat en opbrengst per hectare bepalen wat voor soort Weiβburgunder ontstaat: een zacht frisse, vriendelijke, niet al te uitgesproken wijn of één met meer klasse en karakter.
Grassnitzberg (Skoff) 
Zweigelt
Zweigelt is een blauwe druif die in 1922 ontwikkeld is door Fritz Zweigelt van het Federale Instituut voor Wijncultuur in Klosterneuburg, Oostenrijk. Het is een kruising van de St. Laurent en Blaufränkische. Het is de meest voorkomende blauwe druif in de Oostenrijkse wijnbouw. Ook wordt de druif in Hongarije, Duitsland en Canada verbouwd.
Zweigelt Classic, Zweigelt Selection (Laurer)

Welkom bij Lovolato Wijn & Spijs
Bent u 18 jaar of ouder?
JA IK BEN 18 JAAR OF OUDER ›
×