Italië

Italië is naast Frankrijk één van de grootste wijnlanden ter wereld en heeft meer dan één vijfde deel van het wereldwijd uitgevoerde volume van wijn. Italië kent 20 gebieden waar wijn wordt geproduceerd. De grootste leveranciers van wijn zijn de streken, Sicilië, Apulië, Veneto en Emilia Romagna. Er zijn meer dan 350 verschillende druivensoorten en 1,5 miljoen hectare wijngaarden.

Italië maakt gebruikt van onderstaande, in 1992 ingevoerde indeling in de kwaliteitsaanduiding.

  • DOCG: Denominazione di Origine Controllata e Garantita

→ Allerhoogste kwaliteitsnorm: als DOC plus vastgestelde maximale opbrengst per hectare. Wijnen moeten gekeurd worden door een commissie voordat ze gebotteld mogen worden.

  • DOC: Denominazione di origine controllata

→ Een na hoogste kwalificatie: wijn komt van speciaal stuk land.

  • IGT: Indicazione Geografica Typica

→ de wijn komt uit een bepaald geografisch gebied. Niet meer en niet minder. Veelal zijn dit wijnen die om een of andere reden niet in aanmerking komen voor een DOC en kunnen daarom ook topwijnen zijn.

  • VdT: Vino da Tavola

→ eenvoudige wijnen op basisniveau.

Classico: kan worden gebruikt bij een DOC of DOCG wijn en wordt dan gecombineerd met de streeknaam. Met deze term wordt het kerngebied van de DOC(G) aangeduid.

Riserva: kan worden gebruikt bij een DOC of DOCG wijn en geeft aan dat de wijn een verplichte rijpingsduur heeft gehad. Een wijn met classico of riserva op het etiket betekent over het algemeen ook een betere kwaliteit.

Superiore: betekent dat de wijn 1% meer alcohol heeft dan de "gewone" versie.

Novello: wijnen die in het jaar van de oogst op de markt komen; veelal begin november.

Welkom bij Lovolato Wijn & Spijs
Bent u 18 jaar of ouder?
JA IK BEN 18 JAAR OF OUDER ›
×