Montonale, Italië

De wijngaard Montonale wordt sinds begin deze eeuw gerund door 3 broers; Roberto, Claudio en Valentino Girelli. 

Het zijn drie geheel verschillende individuen, maar samengebonden door een gemeenschappelijke toewijding om een nieuwe toekomst te geven aan de wijnen van Lugana. Roberto heeft samen met zijn broers de geuren van de kelder ingeademd sinds hij een kind was. In 2002, toen hij 20 was, verwerkte hij zijn eerste oogst en een jaar later produceerde hij 800 flessen Girelli-wijn en schreef hij zich in bij de afdeling wijnbouw en oenologie van Verona. 

Zijn eerste Lugana was van de oogst 2004, en in 2005 plantte de familie nog eens 5 hectare turbiana en andere rode druivensoorten. In 2010 nam het wijnhuis de naam Montonale aan, voor het dorp waar het zich bevindt. In 2012 werd de nieuwe wijnkelder ingehuldigd, evenals de wens van Roberto om de opwindende mogelijkheden te verkennen die het lokale teeltgebied bood. De Girelli's zijn er vast van overtuigd dat de turbiana di Lugana-druif volledig in staat is om onderscheidende, langlevende wijnen te produceren die na verloop van tijd rijpen en de wijnliefhebber onverwachte en welsprekend expressieve kenmerken bieden. Rondom de wijnkelder is een gebied van 30 hectares aangeplant met druiven, in een grindrijke, kalkrijke kleigrond die de wijnen door het mineraal een verfijnd en aanzienlijk aroma en een onderscheidend karakter geven. De kwaliteiten die essentieel zijn in wijnen met een opvallende elegantie.

Montonale is toegewijd aan low-impact, duurzame wijnbouw, de zogenaamde geïntegreerde wijnbouw. De oogst wordt uitsluitend met de hand uitgevoerd vanaf eind september tot eind oktober. De wijnkelder is gebouwd met rijststro in de muren, een materiaal dat door zijn samenstelling zorgt voor een gezonde omgeving. Een zonnepaneelinstallatie op het dak zorgt voor totale energie onafhankelijkheid en verminderde CO2-uitstoot. De kelder is voorzien van innovatieve wijnmakerij apparatuur, die de integriteit van de druiven volledig respecteert en beschermt. Dit alles draagt bij aan de excellente wijnen van Montonale.

The unexpected Lugana:
http://www.montonale.it/en 

 

Welkom bij Lovolato Wijn & Spijs
Bent u 18 jaar of ouder?
JA IK BEN 18 JAAR OF OUDER ›
×